Spaghetti po bolońsku

0 (0 ocen)

Typowe spaghetti składa się ze świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z sosem i posypanego serem.

Składniki:


  • 400g mięsa mielonego
    2 cebule
    pół czerwonej papryki
    kilka pieczarek
    zagęszczony sok pomidorowy (ok 200 ml)
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka papryki ostrej
    ulubione zioła (ja bazylia i tymianek)
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
    trochę startego sera

Spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wylewam kilka łyżek oliwy, po rozgrzaniu wrzucam posiekaną cebulę, po chwili mięso i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę. Duszę wszystko jakieś 20 minut. Dodaję zagęszczony sok pomidorowy i dokładnie mieszam, aby składniki się ze sobą połączyły. Dolewam szklankę wody. Sos można zagęścić mąką roztrzepaną z wodą w słoiku. Dodaję czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy papryką ostrą, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze minimum 15 minut.
    Gotowe danie już na talerzu posypuję startym serem tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy