Typowe spaghetti składa się ze świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z sosem i posypanego serem.
Składniki:
400g mięsa mielonego
2 cebule
pół czerwonej papryki
kilka pieczarek
zagęszczony sok pomidorowy (ok 200 ml)
3 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej
ulubione zioła (ja bazylia i tymianek)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
trochę startego sera
Spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnie wylewam kilka łyżek oliwy, po rozgrzaniu wrzucam posiekaną cebulę, po chwili mięso i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę. Duszę wszystko jakieś 20 minut. Dodaję zagęszczony sok pomidorowy i dokładnie mieszam, aby składniki się ze sobą połączyły. Dolewam szklankę wody. Sos można zagęścić mąką roztrzepaną z wodą w słoiku. Dodaję czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy papryką ostrą, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze minimum 15 minut.
Gotowe danie już na talerzu posypuję startym serem tuż przed podaniem.
Komentarze