Spaghetti pieczone w pomidorach

0 (0 ocen)

Wariacja na temat spaghetti po Bolońsku. Obowiązkowo z mięsem i w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam.

Składniki:

  • ok 10 pomidorów świeżych
    sól

    NADZIENIE SPAGHETTI:

    150 g makaronu spaghetti
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki oregano
    1 łodyżka świeżego tymianku
    sól
    pieprz czarny mielony
    szczypta cukru
    papryka słodka mielona
    ok 100 g sera mozzarella
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Spaghetti pieczone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04ahdy8 1. Pomidorom ściąć "czapeczki" na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą sporo soku, wtedy należy je odwrócić, tak aby sok ściekł.
  • image-10ma3qu 2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rozgnieciony czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje.
    W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al'dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
  • image-2b67sm0 3. Nakładać gotowe spaghetti do wydrążonych pomidorów pomagając sobie widelcem kręcąc go wokół osi. Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może go wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mozzarella Pomidor Wieprzowina Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować