Spaghetti peperoncino

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g makaronu spaghetti
    -kilka suszonych papryczek peperoncini
    -5-6 ząbków czosnku
    -75 g tartego parmezanu
    -oliwa z oliwek

Spaghetti peperoncino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Oliwę wlać na patelnię. Dno powinno być przykryte na ok 3-5mm. Podgrzać na średniej mocy palnika. Wrzucić suszone papryczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Także umieścic na oliwie. Całość poddusić dłużsżą chwilę, by aromat uwolnił się do tłuszczu. Gdy czosnek zacznie się karmelizować dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać posypany obficie parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy