Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-400 g makaronu spaghetti
-kilka suszonych papryczek peperoncini
-5-6 ząbków czosnku
-75 g tartego parmezanu
-oliwa z oliwek
Spaghetti peperoncino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Oliwę wlać na patelnię. Dno powinno być przykryte na ok 3-5mm. Podgrzać na średniej mocy palnika. Wrzucić suszone papryczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Także umieścic na oliwie. Całość poddusić dłużsżą chwilę, by aromat uwolnił się do tłuszczu. Gdy czosnek zacznie się karmelizować dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać posypany obficie parmezanem.
Komentarze