Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepyszny makaron z zielonym pesto z wyraźnie cytrynową nutą.

  • 15 min

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty

    Pesto:
    pęczek natki pietruszki
    5 łyżek pestek słonecznika
    2 łyżki tartego parmezanu
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)
    5-6 łyżek oliwy
    sól i pieprz do smaku

Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu.
    Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron.
    Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy