Spaghetti – hot dog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki kroimy na równe (ok. 1.5 cm długości) kawałki po czym przebijamy przez nie ok. 6 nitek surowego makaronu. Zabieramy się za sos: jest naprawdę szybki i smakuje jak w prawdziwej włoskiej knajpeczce – po prostu Toskania na talerzu. :-)
W rondelku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojony drobniutko czosnek. Wystarczy dosłownie chwilka, uważajmy, aby czosnku nie przypalić, bo nasz sos utraci swój magiczny smak. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy na malutkim ogniu ok. 20 min.
Kiedy sos jest gotowy przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze raz cukrem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go rozcieńczyć gorącą wodą z gotowanego makaronu.
W tym czasie makaron z parówkami gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, podajemy z sosem i tartym parmezanem lub serem peccorino.
Komentarze