Uwielbiam makarony a to danie skradło moje serce ;)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
150g makaronu spaghetti
100g boczku wędzonego
odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia
2 jajka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 ząbki czosnku
30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu
Spaghetti carbonara- tradycyjny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie.
Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 40 sekund, cały czas mieszając. Następnie dorzucić na patelnię ugotowany, odcedzony makaron i smażyć ok. 4-5 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodać parmezan( może być jakiś inny ser), wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
2.Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać masę jajeczną do makaronu i cały czas energicznie mieszać, by sos zgęstniał, ale żeby jajka się nie ścięły.
Pycha smacznego ;)
Komentarze