Spaghetti carbonara- Tradycyjny przepis

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam makarony a to danie skradło moje serce ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g makaronu spaghetti
    100g boczku wędzonego
    odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia
    2 jajka
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    2 ząbki czosnku
    30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Carbonara

Spaghetti carbonara- tradycyjny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie.

    Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 40 sekund, cały czas mieszając. Następnie dorzucić na patelnię ugotowany, odcedzony makaron i smażyć ok. 4-5 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodać parmezan( może być jakiś inny ser), wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
  • mniam 2. Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać masę jajeczną do makaronu i cały czas energicznie mieszać, by sos zgęstniał, ale żeby jajka się nie ścięły.
    Pycha smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować