Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne danie!Spaghetti carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań makaronowych .Z dodatkiem boczku i pysznego lekkiego sosu smietanowego.

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( 2 porcje )
    * makaron spaghetti - 300 g
    * wędzony boczek - ok. 100 g
    * śmietana 18% słodka - 200 ml
    * duże żółtko - 1 szt
    * czosnek - 2 ząbki
    * cebula - 1 szt
    * parmezan - 4 łyżki
    * sól , pieprz
    * oliwa

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makaron gotujemy al dente.

    Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.

    Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.

    Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.

    W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

    Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy