Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
    120g wędzonego boczku parzonego,
    2 ząbki czosnku,
    2 jajka,
    1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    30g parmezanu (lub garna padano) + 2 łyżki do posypania
    sól,
    świeżo zmielony pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron gotujemy al dente( na pół twardo) w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie kilka minut aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron oraz ser i smażymy około 4 minut. Następnie wlewamy masę jajeczną i cały czas energicznie mieszamy aby sos zgęstniał, a jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy resztą parmezanu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy