Carbonara

4.5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 dkg makaronu
    10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml śmietany 12%
    3 jajka
    10 dkg żółtego sera
    sól, pieprz
    opcjonalnie - 20 dkg pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula z boczkiem 1. Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu około 10 minut.
  • Składniki sosu 2. W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Kiedy odparuje woda, dodać je do cebuli i boczku.
  • 3. W misce roztrzepać jaja, wymieszać ze śmietaną i startym, żółtym serem. Doprawić sola i pieprzem.
  • Spaghetti carbonara 4. Makaron odcedzić, dodać do niego boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Na wyłączonym palniku zalać makaron masą ze śmietany i jajek i mieszać aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Podawać posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i świeżymi ziołami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować