Dzisiejsza propozycja makaronowa podawana jest z sosem pomidorowym i kurczakiem duszonym w czerwonym, kalifornijskim winie. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy nasze kubki smakowe.
Spaghetti california - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebule szalotki kroimy w małą kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek.
2.Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, oprószamy ją przyprawą do kurczaka i dodajemy do zeszklonej szalotki. Wszystko chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy liść laurowy i zalewamy kieliszkiem czerwonego wina. Zawartość patelni smażymy na małym ogniu do momentu delikatnego odparowania alkoholu.
3.Następnie dodajemy pomidory krojone, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmaryn oraz cukier trzcinowy i dusimy wszystko około 8 minut.
4.Na sam koniec do sosu dodajemy słodki sos sojowy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Życzę smacznego! :)
Komentarze