Spaghetti Bolognese (wegetariańskie)

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Choć sos bolognese wymaga długiego gotowania, to na prawdę warto poświęcić ten czas, ponieważ jest wyśmienity.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g wegańskiego „mięsa mielonego” na bazie składników pochodzenia roślinnego
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Pół szklanki wina czerwonego
    1 gałązka świeżego tymianku
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka vegety
    ¾ opakowania makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Spaghetti bolognese (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i dodać mięso mielone. Smażyć mieszając i rozdrabniając.
    Cebulę, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera pokroić na bardzo małe kosteczki. Dodać do usmażonego mięsa i mieszając dalej smażyć. Po ok.5 – 8 minutach dodać czerwone wino i wymieszać. Pozostawić na małym ogniu do odparowania wina na ok. 5 min.

    Jak wino odparuje dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Na koniec dodać gałązkę rozmarynu i gałązkę tymianku. Garnek przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu łącznie ok. 45 min. od czasu do czasu mieszając. Średnio należy przemieszać co 10 min. Jak sos jest gotowy, można wyjąć gałązki rozmarynu i tymianku.

    W tym czasie jak gotuje się sos bolognese można ugotować makaron spaghetti.
    Podawać ze startym serem żółtym posypanym na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Rozmaryn Seler Tymianek Wino Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować