Spaghetti bolognese (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębokim garnku rozgrzać oliwę i dodać mięso mielone. Smażyć mieszając i rozdrabniając.
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera pokroić na bardzo małe kosteczki. Dodać do usmażonego mięsa i mieszając dalej smażyć. Po ok.5 – 8 minutach dodać czerwone wino i wymieszać. Pozostawić na małym ogniu do odparowania wina na ok. 5 min.
Jak wino odparuje dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Na koniec dodać gałązkę rozmarynu i gałązkę tymianku. Garnek przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu łącznie ok. 45 min. od czasu do czasu mieszając. Średnio należy przemieszać co 10 min. Jak sos jest gotowy, można wyjąć gałązki rozmarynu i tymianku.
W tym czasie jak gotuje się sos bolognese można ugotować makaron spaghetti.
Podawać ze startym serem żółtym posypanym na wierzchu.
Komentarze