Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite spaghetti z domowym przecierem pomidorowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 2kg dużych pomidorów
    250g makaronu spaghetti
    300g dobrej jakości mięsa wieprzowego (łopatka lub karczek)
    średnia marchewka
    mała cebula
    ząbek czosnku
    łyżka oliwy
    sól
    bazylia (suszona lub świeża)
    oregano (suszone lub świeże)
    parmezan do posypania potrawy

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu do gotowania na parze układamy pomidory i gotujemy 2 minuty, następnie obieramy skórki. Po wykrojeniu zielonej części blendujemy w misie i przelewamy przez sito (w celu odrzucenia pestek) do garnka. Gotujemy na średnim ogniu tak długo aż odparuje znaczna ilość wody.
  • 2. Mięso i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • 3. Na patelni z dodatkiem łyżki oliwy należy zeszklić cebulę, następnie dodać mięso z marchewką, posolić i usmażyć.
  • 4. Dodać odparowany przecier i dusić 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię i oregano. Na talerzu posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy bazylią.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowego koncentratu ok 250 ml wtedy przygotowanie trwa krócej natomiast smaczniejsza potrawa jest z przecieru domowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy