Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
    2 cebule
    2 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    200 g boczku surowego
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    50 ml oliwy z oliwek
    400 ml czerwonego półwytrawnego wina
    100 ml passaty pomidorowej
    oregano
    500 ml bulionu wołowego
    120 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy