Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

Spaghetti szybkie i smaczne danie. Choć mimo to bardzo rzadko przeze mnie przygotowywane.

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
    Sos:
    700 g mielonego mięsa z łopatki
    600 g pomidorów
    1 cebula
    ząbek czosnku;
    Po 1 płaskiej łyżeczce : bazylia oregano, majeranek

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli
  • 4. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i przesmażamy ok 15 - 20 minut
  • 5. Pomidory obieramy. Kroimy w dowolną wielkość kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i smażymy często mieszając ok 15 minut
  • 6. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy