Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prawdziwe,włoskie spaghetti.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 400 gramów
    - oliwa: 1 łyżka

    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - mięso mielone: 250 gramów
    - sól,pieprz,słodka papryka: 1 szczypta
    - pomidory w puszce: 400 gramów
    - czerwone wino: 0.5 szklanki
    - przecier pomidorowy: 4 łyżki
    - suszony tymianek: 1 łyżeczka
    - świeża bazylia: 1 łyżeczka

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę.
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Podsmażyć.
  • 3. Dodać mięso mielone, podsmażać 5 minut, aż się przyrumieni. Rozdrobnić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 4. Do mięsa dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, łyżką rozgnieść wszystkie grudki mięsa.
  • 5. Dołożyć przecier pomidorowy,wlać wino(ewentualnie wodę), wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

    Sos gotować 10 minut, następnie wsypać tymianek i bazylię.
  • 6. W osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyzki oliwy ugotować makaron al dente. Odsączyc w durszlaku.

    Można podawać z tartym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy