Makarony kochamy chyba wszyscy, są proste i szybkie w przygotowaniu, no i oczywiście pyszne :-). Dzisiaj podzielę się moim przepisem na spaghetti bolognese.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400g makaronu spaghetti
400g mielonej wołowiny
2 małe marchewki
2 łodygi selera naciowego
kawałek korzenia pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500ml przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, sól, pieprz
oliwa lub olej
100g sera startego na tarce o małych oczkach (może być dowolny, ja dodaję sery dojrzewające)
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wodę na makron posolić i zagotować, makron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Na dużej patelni podsmażać mięso na łyżce oleju lub oliwy, aż będzie zrumienione. Do mięsa dołożyć startą na tarce o małych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaną drobno cebulę oraz seler naciowy. Podsmażać dalej mieszając aż marchewka się skarmelizuje a warzywa zmiękną.
3. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy, zalać przecierem pomidorowym i dusić jeszcze minutę.
4. Makron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze, posypać startym serem.
Komentarze