Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makarony kochamy chyba wszyscy, są proste i szybkie w przygotowaniu, no i oczywiście pyszne :-). Dzisiaj podzielę się moim przepisem na spaghetti bolognese.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti

    400g mielonej wołowiny

    2 małe marchewki

    2 łodygi selera naciowego

    kawałek korzenia pietruszki

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    500ml przecieru pomidorowego

    oregano, bazylia, sól, pieprz

    oliwa lub olej

    100g sera startego na tarce o małych oczkach (może być dowolny, ja dodaję sery dojrzewające)

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wodę na makron posolić i zagotować, makron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.

    2. Na dużej patelni podsmażać mięso na łyżce oleju lub oliwy, aż będzie zrumienione. Do mięsa dołożyć startą na tarce o małych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaną drobno cebulę oraz seler naciowy. Podsmażać dalej mieszając aż marchewka się skarmelizuje a warzywa zmiękną.

    3. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy, zalać przecierem pomidorowym i dusić jeszcze minutę.

    4. Makron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze, posypać startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy