Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g boczku
    2 szt cebuli
    1 duża marchew
    2 szt łodygi selera
    250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    250 g mięsa mielonego wołowego
    200 ml czerwonego wina wytrawnego
    400 ml passaty pomidorowej
    250 ml mleka
    cukier
    sól, pieprz

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti bolognese 1. Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy