Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Spaghetti bolognese to typowe włoskie danie. Makaron serwowany z sosem i posypany serem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu spaghetti
    500 g mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła klarowanego
    2 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    majeranek

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć
    Makaron ułożyć na talerzach i polać sosem, a następnie posypać parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy