W tym roku kończę liceum. Cenię sobie prostotę i czas, dlatego proponuję szybkie, nieskomplikowane i tanie danie. Może je zrobić każdy, nawet ten, kto nigdy nie gotuje.
Składniki:
● 3 żółtka
● 50 g startego żółtego sera
● 50 g śmietanki (30-proc.)
● 400 g makaronu
● 120 g wędzonego boczku
● sól, pieprz
Spaghetti alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka wbijamy do miski.
Dodajemy drobno starty żółty
ser i śmietankę. Solimy i dodajemy
1 łyżeczkę pieprzu. Ubijamy
na jednolitą masę i odstawiamy.
2.Makaron spaghetti gotujemy
w lekko osolonej wodzie na
półtwardo i dokładnie odcedzamy
na sicie. W czasie gdy
makaron się gotuje, pokrojony
w cieniutkie paseczki boczek
smażymy na rumiano na suchej
patelni bez tłuszczu.
3.Do podsmażonego boczku
dodajemy żółtka i podgrzewamy,
cały czas mieszając.
4.Do odcedzonego makaronu
wlewamy żółtka z boczkiem
i dokładnie mieszamy, by
wszystkie składniki się połączyły.
Od razu podajemy.
Komentarze