Spaghetti alla carbonara

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W tym roku kończę liceum. Cenię sobie prostotę i czas, dlatego proponuję szybkie, nieskomplikowane i tanie danie. Może je zrobić każdy, nawet ten, kto nigdy nie gotuje.

Składniki:

  • ● 3 żółtka
    ● 50 g startego żółtego sera
    ● 50 g śmietanki (30-proc.)
    ● 400 g makaronu
    ● 120 g wędzonego boczku
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti alla carbonara 1. Żółtka wbijamy do miski.
    Dodajemy drobno starty żółty
    ser i śmietankę. Solimy i dodajemy
    1 łyżeczkę pieprzu. Ubijamy
    na jednolitą masę i odstawiamy.
  • Spaghetti alla carbonara 2. Makaron spaghetti gotujemy
    w lekko osolonej wodzie na
    półtwardo i dokładnie odcedzamy
    na sicie. W czasie gdy
    makaron się gotuje, pokrojony
    w cieniutkie paseczki boczek
    smażymy na rumiano na suchej
    patelni bez tłuszczu.
  • Spaghetti alla carbonara 3. Do podsmażonego boczku
    dodajemy żółtka i podgrzewamy,
    cały czas mieszając.
  • Spaghetti alla carbonara 4. Do odcedzonego makaronu
    wlewamy żółtka z boczkiem
    i dokładnie mieszamy, by
    wszystkie składniki się połączyły.
    Od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować