Spaghetti alla bolognese

0 (0 ocen)

Napisałam alla bolognese ponieważ tradycyjny włoski sos gotowany jest nawet 4 godz. Ja gotuję go znacznie krócej ale i tak jest wspaniały.

Składniki:

  • 50 dag makaronu spaghetti
    1 cebula drobno posiekana
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    1 obrana marchew i starta na tarce
    1 posiekana łodyga selera naciowego
    5 dag pancetty lub innego boczku
    35 dag mielonej wołowiny
    400 ml posiekanych pomidorów z puszki
    2 łyżeczki suszonego oregano
    125 ml czerwonego wina
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, cukier i pieprz do smaku
    2-3 łyżki oliwy
    ser parmezan do dekoracji
    bazylia do dekoracji

Spaghetti alla bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy