Spaghetti ala bolognese

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja wersja pomidorowego spaghetti.

  • 45 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    - puszka pomidorów krojonych
    - marechewka
    - cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - bazylia, oregano (suszone lub świeże)
    - sól, pieprz, kucharek
    - słodka i ostra papryka w proszku
    - oliwa z oliwek
    - 0,5 szklanki mleka

    - 500 gram makaronu spaghetti

Spaghetti ala bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać do nich mięso i podsmażać cały czas mieszając tak aby mięso było w drobnych kawałeczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Po około 5 minutach wrzucić marchewkę i dalej wszystko dusić na małym ogniu kolejne 5 minut. Dodać pomidory z puszki i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę papryki ostrej i szczyptę słodkiej oraz po łyżeczce suszonych ziół : bazylii i oregano. Zabielić mlekiem. Dusić wszystko razem jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  • 2. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na makaron wylać gotowy gorący mięsno - pomidorowy sos.

Komentarze

Podobne przepisy