Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Włoski klasyk, a jakże pyszny!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 250 gramów
    - czosnek: 6 ząbków
    - papryczka chili świeża: 1 sztuka
    - oliwa: 8 łyżek
    - natka pietruszki świeża: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti aglio olio e peperoncino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby wszystko poszło jak najsprawniej najlepiej zrobić to danie w następującej kolejności:
    Nastawiamy wodę na makaron, solimy ją.
  • 2. W czasie jak się gotuje obieramy czosnek i kroimy go na cienkie plasterki. Chili kroimy wzdłuż i usuwamy z niego pestki i białe błonki (chyba, że ktoś lubi zabójczo ostre dania to jego wybór), kroimy papryczkę w cieniutkie paseczki. Siekamy natkę pietruszki.
  • 3. W tym czasie woda nam się zagotowała. Wrzucamy do niej makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente.
  • 4. Na patelnię wlewamy oliwę i do ZIMNEJ oliwy wrzucamy czosnek i chili. 5 minut przed końcem gotowania się makarony podpalamy ogień pod patelnią i smażymy na malutkim ogniu do czasu, aż czosnek się nie będzie złoty. Nie możemy dopuścić, by zbrązowiał, bo stanie się gorzki i niejadalny.
  • 5. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garna, dodajemy do niego oliwę z czosnkiem i papryczką, natkę pietruszki, mieszamy dokładnie i podajemy od razu. PYCHA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować