Spaghetti aglio, olio e peperoncino

0 (0 ocen)

  • 15 min

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to włoski makaron z oliwą, czosnkiem i chili. Makaron genialny w swojej prostocie. Kiedy przyrządzałam go po raz pierwszy nie spodziewałam się, że tak mi zasmakuje. W dodatku jego zrobienie zajmuje dosłownie 15 minut :).

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
    3 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    1 czerwona papryczka chili
    6 łyżek posiekanej pietruszki

Spaghetti aglio, olio e peperoncino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Czosnek obieram i kroję w plastry, chili pozbawiam nasion i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, smażę przez ok. 1 minutę, aż się zarumieni. Dodaję chili i pietruszkę, mieszam, odstawiam na bok. Makaron odlewam, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję zawartość patelni, dokładnie mieszam, nakładam na talerze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy