SPAGHETTI A'LA BOLOGNESE

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Każdy kto spróbuje tego aromatycznego sosu ze świeżych pomidorów już nigdy nie przygotuje spaghetti używając gotowego sosu ze słoiczka. :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 5-6

    Składniki:
    500 g makaronu spaghetti,
    około 1,2 kg pomidorów (najlepiej tych tańszych na zupę),
    50 dag mięsa mielonego,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    30 dag pieczarek,
    mała cebula,
    oregano,
    bazylia,
    sól,
    kawałek papryczki chili,
    ser twardy (straty) do posypania.

Spaghetti a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję al dente.
    Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę oraz paprykę. Wszystko smażę jeszcze przez chwilę (aż pieczarki będą miękkie).
    Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dorzucam do mięsa wraz z koncentratem.
    Całość doprawiam, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
    Makaron nakładam na talerze, polewam przygotowanym sosem, posypuję tartym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy