Każdy kto spróbuje tego aromatycznego sosu ze świeżych pomidorów już nigdy nie przygotuje spaghetti używając gotowego sosu ze słoiczka. :)
25 min
Dla 5 osób
Składniki:
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6
Składniki:
500 g makaronu spaghetti,
około 1,2 kg pomidorów (najlepiej tych tańszych na zupę),
50 dag mięsa mielonego,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
30 dag pieczarek,
mała cebula,
oregano,
bazylia,
sól,
kawałek papryczki chili,
ser twardy (straty) do posypania.
Spaghetti a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję al dente.
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę oraz paprykę. Wszystko smażę jeszcze przez chwilę (aż pieczarki będą miękkie).
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dorzucam do mięsa wraz z koncentratem.
Całość doprawiam, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
Makaron nakładam na talerze, polewam przygotowanym sosem, posypuję tartym serem.
Komentarze