Spaghetti a'la Bolognese

0 (0 ocen)

Danie prosto z włoskiej kuchni, znane chyba przez wszystkich. Robię je gdy nie mam pomysłu na obiad:)

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti,
    1/2 kg mięsa mielonego wołowego,
    marchewka,
    1/3 selera,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    5 dag startego parmezanu,
    200g koncentratu pomidorowego,
    4 łyżki pikantnego ketchupu,
    szczypta cukru,
    szczypta kwasku cytrynowego,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    świeża bazylia,
    sól,
    pieprz.

Spaghetti a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i seler oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju.
  • 2. Gdy będzie ładnie przesmażone dodać koncentrat i ketchup. Dodać po szczypcie cukru i kwasku, doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 3-5 min, często mieszając. Wymieszać z natką, udekorować świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy