Spagetti z domowym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju, przyprawić pieprzem i cząbrem. Gdy pieczarki się zarumienią, posolić, wymieszać i przełożyć do miseczki.
2.Kiełbasę pokroić w pół talarki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kiełbasy. Cebulę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Następnie dodać wcześniej przygotowane pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, aż pomidory się częściowo rozpadną.
3.Przecier pomidorowy rozmieszać z małą ilością wody, a następnie dodać do składników. Całość doprawić bazylią, oregano, pieprzem i solą.
4. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość polać gorącym sosem. Na koniec posypać odrobiną startego sera.
Porady
Zamiast przecieru pomidorowego możemy użyć większą ilość pomidorów. Wtedy należy dodać więcej przypraw. Można również dodać odrobinę soku z cytryny.
Komentarze