Spagetti z domowym sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

To danie jest bardzo proste w wykonaniu. Mój mąż je uwielbia

  • 45 min

Składniki:

  • 250g makaronu spaghetti
    500g pieczarek
    2 pomidory
    1 laska kiełbasy
    cebula
    0.5 małego słoiczka przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki startego żółtego sera
    przyprawy:
    bazylia
    oregano
    cząber
    sól
    pieprz

Spagetti z domowym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju, przyprawić pieprzem i cząbrem. Gdy pieczarki się zarumienią, posolić, wymieszać i przełożyć do miseczki.
    2.Kiełbasę pokroić w pół talarki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kiełbasy. Cebulę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Następnie dodać wcześniej przygotowane pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, aż pomidory się częściowo rozpadną.
    3.Przecier pomidorowy rozmieszać z małą ilością wody, a następnie dodać do składników. Całość doprawić bazylią, oregano, pieprzem i solą.
    4. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość polać gorącym sosem. Na koniec posypać odrobiną startego sera.

Porady

Zamiast przecieru pomidorowego możemy użyć większą ilość pomidorów. Wtedy należy dodać więcej przypraw. Można również dodać odrobinę soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy