Spagetti bolońskie inaczej z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis powstał z połączenia dwóch ulubionych dań mojego synka. Gdy pewnego dnia spytałam się na jaki obiadek ma ochotę - miał dylemat: pulpeciki, albo spaghetti, spaghetti, albo pulpeciki poproszę :D

  • 20 min

Składniki:

  • Pulpeciki mięsne:
    1. 500 g mięsa mielonego (najlepiej łopatka – szynka)
    2. 1,5 kromki chleba
    3. 1 jajko
    4. 1 mała cebula
    5. 2 ząbki czosnku
    6. pieprz, sól do smaku
    Sos:
    1. puszka pomidorów bez skórki
    2. 2 ząbki czosnku
    3. Przyprawy: sól ziołowa, pieprz Cayenne, świeża bazylia
    Pozostałe składniki:
    1. pół paczki makaronu do spaghetti
    2. 5 dag parmezanu

Spagetti bolońskie inaczej z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Chleb zamoczyć w niewielkiej ilości letniej wody, następnie odsączyć. Dodać mięso, jajko, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem., wymieszać. Z masy uformować pulpeciki. W garnku zagotować osolona wodę. Do wrzątku wrzucić pulpeciki. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, zmniejszyć gaz i gotować ok. 5-7 minut (w zależności od wielkości pulpecików).
    W tym czasie pomidory przelać na patelnię razem z sosem, dodać czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, przez ten czas kuchnia powinna wypełnić się zapachem bazylii. Do sosu włożyć ugotowane i odcedzone pulpeciki i gotować jeszcze przez minutę.
    Ugotować makaron spaghetti wg przepisu producenta.
    Po ugotowaniu nałożyć makaron na głęboki talerz polać sosem z pulpetami, posypać świeżo startym parmezanem, przyozdobić bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy