• 20 min

Sosik powstał z tego, co było w lodówce, ale co od niego? Aaa, kluski śląskie wg Evity, pychotka!

  • 20 min

Składniki:

  • 30 dkg łopatki wieprzowej
    1 mała papryka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    chili, pieprz cayenne
    łyżeczka sosu sojowego
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki sosu 1. Mięso pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami, skropić sosem sojowym.
    Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Mięsko z cebulką 2. Cebulę i czosnek wrzucić na rozgrzaną patelnie i zeszklić. Mięsko posypać mąką i wrzucić do cebulki. Gdy się podsmażyć podlać szklanką wody i winem. Przykryć i dusić aż mięsko zmięknie.
  • Sosik 3. Gdy mięsko będzie się już robiło miękkie dodać paprykę i dusić jeszcze 10-15 minut. Sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w połowie szklanki wody.
  • 4. U mnie z kluskami śląskimi wg przepisu Evity i surówką z pekinki z winegretem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować