Sos ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min

świetny do gołąbków, dań makaronowych, dań z kaszy, ryżu...

  • 30 min

Składniki:

  • pomidory ok. 1 kg
    masło 80 g
    sól, pieprz biały mielony do smaku
    bazylia suszona 2 łyżeczki
    czosnek wyciśnięty z 1-2 ząbków
    (opcjonalnie)
    śmietana 18 % (opcjonalnie)

Sos ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04wb2fi 1. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w ćwiartki
  • image-1yhgdoe 2. w rondelku roztopić masło
  • image-089pgi6 3. wrzucić rozdrobnione pomidory do rondla z roztopionym masłem i dusić pod przykryciem około 15 minut
  • 4. Uduszone pomidory zestawić z pieca, posolić, dodać biały mielony pieprz, wyciśnięty czosnek,
    suszoną bazylię (ewentualnie świeżą) i śmietanę, wymieszać
  • 5. Gdy pomidory trochę przestygną, przetrzeć pomidory za pomocą odpowiedniej końcówki miksera

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy