Sos ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min

smaczny dodatek do gołąbków i nie tylko

  • 30 min

Składniki:

  • pomidory ok. 1 kg
    masło 80 g
    sól, pieprz biały mielony do smaku
    bazylia suszona 2 łyżeczki
    czosnek wyciśnięty z 1-2 ząbków (opcjonalnie)
    śmietana 18 % (opcjonalnie)

Sos ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wvegqm 1. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w ćwiartki
    w rondelku roztopić masło
  • image-1nnt7y1 2. wrzucić rozdrobnione pomidory do rondla z roztopionym masłem i dusić pod przykryciem około 15 minut
  • image-0cbbfei 3. Uduszone pomidory zestawić z pieca, posolić, dodać biały mielony pieprz, wyciśnięty czosnek, suszoną bazylię (ewentualnie świeżą) i śmietanę, wymieszać
  • image-1jm2vbm 4. Gdy pomidory trochę przestygną, przetrzeć pomidory za pomocą odpowiedniej końcówki miksera

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy