Sos z żurawiny z dodatkiem pomarańczy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki sos ma wiele zastosowań.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 całe opakowanie świeżej żurawiny ( 300 g)
    4 - 5 łyżki cukru lub ksylitolu
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Crumble Pudding Sosy

Sos z żurawiny z dodatkiem pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z żurawiny 1. Umytą żurawinę zalać sokiem z pomarańczy, dodać cukier lub ksylitol i zagotować na małym ogniu. Należy przykryć garnek pokrywką, gdyż żurawina pod wpływem temperatury pęka i pryska.
    W trakcie gotowania należy mieszać od czasu do czasu i widelcem rozgniatać żurawinę. Sos będzie robił się coraz gęstszy. Na koniec gotowania dodać wanilię i jeszcze krótko gotować aż do konsystencji według uznania.

Porady

Taki sos ma zastosowanie do np.: smażonych oscypków, ciasta z kruszonką ( crumble ), ryżu na mleku ( pudding rice ) oraz innych deserów, lodów czy nawet mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować