Sos z wasabi

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Taki sos jest idealny do wędlin i mięs na zimno i jajek.
Mimo tego, że są w nim gotowane jajka to nic nie przeszkadza aby użyć go właśnie do gotowanych jajek.
Sos najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się ze sobą połączą.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe
    10 marynowanych pieczarek
    1 cebula
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka wasabi
    400 g jogurtu naturalnego
    300 g majonezu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z wasabi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, pieczarki, jajka i cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
    Potem dodać do nich wasabi, jogurt i majonez oraz przyprawy do smaku.
    Dokładnie sos wymieszać i przelać do słoika lub innego naczynia.
    Wstawić do do lodówki i przechowywać do 3 dni.
    Podawać do mięs na zimno, wędlin i jajek.

Porady

Z ilością wasabi należy uważać bo możemy przedobrzyć i sos będzie zdecydowanie za ostry. Tu należy wyczuć smak jaki nam odpowiada. Dodatek wasabi daje nowego charakteru naszemu sosowi. Taki sos możemy przechowywać do 5 dni w lodówce. Sos ten możemy podać do mięs na zimno, serów czy jajek ugotowanych na twardo jak również faszerowanych. Fajnie sprawdzi się też jako sos do sałatek. Kolejnym pomysłem jest polanie tym sosem pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Coś nowego a równie smacznego. Jednym słowem jeden sos a wiele zastosowań. I o to chodzi aby bawić się smakami tworząc nowe potrawy ale i nadając nowy smak potrawom tradycyjnym i znanym od pokoleń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wasabi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

Aromatyczny filet z wasabi

To może cię zainteresować