Sos z pigwowca i węgierek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sos z pigwowca i węgierek jest bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie pasuje do placuszków, naleśników i kopytek.

  • 60 min

Składniki:

  • śliwki węgierki 1 ,5 kg
    cukier brązowy 1/2 kg.
    cynamon 2 łyżki
    owoce pigwowca 1 kg
    goździki całe 4 sztuki

Sos z pigwowca i węgierek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypestkować, przygotować garnek z grubym dnem, wsypać cukier i śliwki dodać goździki oraz pigwowca wypestkowanego, dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
    Jak owoce się rozgotują wyjąć goździki, sos zmiksować.

Porady

Sos z pigwowca i węgierek to świetny dodatek do racuchów, kopytek na słodko lub naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Komentarze

Podobne przepisy