Sos z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Delikatny sos z pieczarkami. Do obiady ze schabem i kaszą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
    cebula,
    wywar warzywny,
    3 łyżki mąki,
    pół szklanki wody,
    łyżka masła,
    2 łyżki śmietany,
    sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
    szczypiorek

Sos z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki po oczyszeniu w plasterki. Podsmażamy na maśle.
    Następie gotujemy ok 5-7 minut w bulionie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, mieszamy.
    Gotujemy ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Śmietanę mieszamy z 2-3 łyżkami sosu. Dodajemy do reszty, mieszamy.
    Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    Podajemy np. z kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy