Sos z orzechów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Nadaje się do kanapek, sałatek a z dodatkiem śmietany świetnie pasuje do mięs.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich
    1 ząbek czosnku, obrać
    3 stołowe łyżki oliwy z oliwek

Sos z orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180ᵒC. Orzechy wyłożyć na blasze w jednej warstwie, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 8-10 minut, aż popękają łupinki.Orzechy wyjąć z piekarnika, odstawić na 1-2 minuty aż lekko wystygną i przełożyć połowę ściereczki oraz przykryć drugą połową. Dokładnie potrzeć ściereczką. Łupinki powinny same zejść podczas rozcierania.Część łupinek może pozostać na orzechach. Nie ma to większego znaczenia, jeśli większa część łupinek zeszła. To samo zrobić z resztą orzechów.Obrane orzechy umieścić w blenderze i rozdrobnić do jednolitej masy. Kontynuując mielenie wlać oliwę z oliwek, żeby wyszedł sos o konsystencji pasty.Sos przełożyć do wysterylizowanego słoika. Na wierzch wlać trochę oliwy z oliwek. Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Komentarze

Podobne przepisy