Sos z maślaków i placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

sezon grzybowy

  • 60 min

Składniki:

  • Na sos
    500 g ugotowanych maślaków
    1 szkl mleka
    1 szkl śmietany
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu
    szczypta majeranku
    tłuszcz do smażenia

    placki ziemniaczane
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    1 szkl mąki
    2 jajka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta majeranku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z maślaków i placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać mieszając. Mleko, śmietanę i mąkę wymieszać. Kiedy grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty.

    Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.

    Podać placki z sosem i pomidorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować