Sos z leśnych grzybów ze śmietanką i jajkiem

  • wyświetlono: 2050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki sos po każdym grzybobraniu robiła moja babcia, potem mama. Ja tylko zastąpiłam kwaśną śmietanę słodką śmietanką. Sos można podać z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.

portret

Składniki

na 2-3 porcje:
300 g mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, koźlarze, kurki) - waga po oczyszczeniu i obgotowaniu
250 ml śmietanki 12%
1 małe jajko
1 łyżka masła klarowanego
sól
świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Sos z leśnych grzybów ze śmietanką i jajkiem

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w paski i płuczemy. Obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Dusimy ok. 10 minut na rozgrzanym maśle, podlewając wodą.
  • 2. Jajko roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do podduszonych grzybów. Zagotowujemy mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.

Porady

Do sosu można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzyby leśnesmietankasos grzybowysos ze świeżych grzybów

Komentarze

Podobne przepisy

Sos z grzybów suszonych

Dodane przez: mysza75

Sos z grzybów suszonych

Bardzo lubimy sos grzybowy z suszonych...

sos koperkowy

Dodane przez: Moonia

Sos koperkowy z ziemniakami i jajkiem

Danie szybkie i dobre. Sos koperkowy...

SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW

Dodane przez: magdzia44448

SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW

WYRAZISTY I AROMATYCZNY - PYCHA!

sos grzybowy

Dodane przez: justi2401

Intensywny sos z suszonych grzybów

Bardzo intensywny w smaku sos śmietanowo-...

Sos śmietanowo grzybowy

Dodane przez: justi2401

Sos śmietanowy z grzybami leśnymi

Coś dla tych, którzy uwielbiają...

Kotleciki z jajek i sos koperkowy

Dodane przez: luna19

Kotleciki z jajek i sos koperkowy

kotlety z jajek to bardzo dobre...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE