Sos z kurczakiem i mascarpone

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Delikatny, a jednocześnie wyrazisty i pyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    250 g sera mascarpone
    2 łyżki musztardy dijon
    200 g śmietanki 30%
    2-3 ząbki czosnku
    50 g masła
    1 łyżka oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z kurczakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy w kostkę lub cienkie paski. Masło i olej rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do chwili gdy mięso będzie miękkie, wtedy dolewamy śmietankę i dalej smażymy ok 10 minut (oczywiście na małym płomieniu). Mascarpone mieszamy z musztardą i dodajemy do sosu, a następnie dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki połączyły się. Zagotowujemy jeden raz i doprawiamy solą do smaku.

Porady

Dodatek oleju do masła spowoduje, że nie przypali się ono podczas rozpuszczania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mascarpone Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować