SOS Z GRZYBÓW LEŚNYCH PO STAROPOLSKU

5 (155 ocen)

  • 40 min

Doskonały sos do różnego rodzaju mięs.

  • 40 min

Składniki:

  • - 30 dkg leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
    - 1 cebula
    - 1 kopiasta łyżka masła
    - 1 łyżka mąki
    - 1/2 szklanki śmietany
    - 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
    - vegeta, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z grzybów leśnych po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zamrożone wrzucić na wrzątek i zagotować. Wyjąć łyżką cedzakową, wodę z gotowania pozostawić. Grzyby pokroić na kawałki.
    Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę.
    Na maśle podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli, dodać grzyby, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, naczynie przykryć i na niewielkim ogniu dusić, czasem mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna (uzupełniać wyparowany sos wodą z gotowania grzybów.
    Pod koniec duszenia, gdy wyparuje większość sosu i grzyby będą miękkie,
    podsypać mąką i zasmażyć mieszając, podlać rosołem i zagotować.
    Przyprawić vegetą pieprzem i solą.
    Przed podaniem dodać do sosu śmietanę.
    Podawać do obiadu z mięsem i ziemniaczkami, lub kluseczkami.

Porady

Można sos posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować