Sos z grzybów leśnych po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zamrożone wrzucić na wrzątek i zagotować. Wyjąć łyżką cedzakową, wodę z gotowania pozostawić. Grzyby pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę.
Na maśle podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli, dodać grzyby, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, naczynie przykryć i na niewielkim ogniu dusić, czasem mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna (uzupełniać wyparowany sos wodą z gotowania grzybów.
Pod koniec duszenia, gdy wyparuje większość sosu i grzyby będą miękkie,
podsypać mąką i zasmażyć mieszając, podlać rosołem i zagotować.
Przyprawić vegetą pieprzem i solą.
Przed podaniem dodać do sosu śmietanę.
Podawać do obiadu z mięsem i ziemniaczkami, lub kluseczkami.
Porady
Można sos posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Komentarze