Pierwszy raz przygotowałem to danie po wizycie u lekarza,gdy musiałem przejść na dietę z powodu choroby i od tamtej pory te danie gości u mnie w domu :-)
40 min
Składniki:
- 250 g ryżu
- 40 ml oleju
- sól,pieprz,ziarnka smaku,majeranek,oregano
- liść laurowy,ziele angielskie
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 2 papryki
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 10 g mąki
Sos warzywny z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej 1 l wody dla smaku dodaj szczyptę soli,dolej 20 ml oleju i gotuj,jak woda zacznie wrzeć wsyp ryż i gotuj jeszcze przez 15 min. Do osobnego garnka wlej 4 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu,marchew pokroić w prążki, cebulę w pół-krążki,paprykę oczyścić i pociąć w paski,marchew, paprykę i fasolkę czerwoną wrzuć do garnka,dodaj sól,pieprz,ziarnka smaku,ziele angielskie,liść laurowy,oregano oraz majeranek,cebulę zeszklij na patelni i dodaj ją do reszty warzyw gotuj jeszcze przez 20 min. pod koniec gotowania zagęścić mąką.
Komentarze