Sos waniliowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Aksamitny , aromatyczny sos waniliowy który możemy podać na ciepło i na zimo. idealny do lodów , gofrów , szarlotki oraz ciepłych pierogów z owocami czy klusek na parze.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml mleka
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    1 laska wanilii
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    3 żółtka

Sos waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać ze śmietanką, wydrążonym miąższem z wanilii oraz kora waniliową. ( nie gotować).
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
  • 3. Mieszankę mleczną małym strumieniem przelać do żółtek cały czas miksując.
  • 4. Sos ponownie postawić na gaz , podgrzewać do momentu aż zgęstnieje.
    podawać na ciepło lub zimno.
  • 5. Sos przechowywać w lodówce ,w zamkniętym pojemniczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy