Sos Tzatziki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis na aromatyczny, grecki sos Tzatziki - wspaniały dodatek do wielu dań, kanapek i sałatek.

  • 15 min

Składniki:

  • - 200 g jogurtu greckiego
    - 1 średniej wielkości ogórek zielony
    - mały pęczek koperku
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    - sok z cytryny lub ocet winny
    - sól i pieprz

Sos tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na chwilę, aż całość puści wodę.

    Koperek siekamy.

    Do miseczki przekładamy jogurt grecki, 2 łyżeczki dobrej oliwy z oliwek, dodajemy odsączone kawałki ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz skrapiamy sokiem z cytryny lub octem winnym np. jabłkowym. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Gotowy sos odstawiamy na około 30 minut do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Po tym czasie sos nabierze pełnej wyrazistości.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy