Tkemali to gruziński sos na bazie mirabelek. Dodając ten sos do mięsnych potraw nadasz im nowy wymiar smaku.
Składniki:
2 kg mirabelek
pół szklanki wody
po niedużym pęczku pietruszki, koperku, mięty i bazylii
2 łyżeczki przyprawy: papryka mielona ostra, mielona kolendra i ulubione przyprawy ja wykorzystałam do sałatek (wymieszaj)
2 ostre papryczki chili (świeża)
1 łyżka soli
2 główki czosnku
3-4 łyżki cukru
1.Umytą mirabelkę wsyp do garnka, dodaj wody i gotuj 40 minut. Ostudź. Przecedź przez sitko aby pozbyć się skóry i pestek. Powinien wyjść gęsty przecier. Pokrój na drobno zieleninę i czosnek. Do przecieru dodaj papryczkę chili i zagotuj przez 10 minut. Wyjmij tą papryczkę. Dodaj zieleninę, przyprawy i czosnek i gotuj do 5 minut, mieszaj aby się nie przypaliło. Przelej do pasteryzowanych słoików i w każdy słoik wlej po łyżeczce oleju. Zamknij słoiczki.
Komentarze