SOS TKEMALI

4.48 (184 ocen)

Tkemali to gruziński sos na bazie mirabelek. Dodając ten sos do mięsnych potraw nadasz im nowy wymiar smaku.

Składniki:

  • 2 kg mirabelek
    pół szklanki wody
    po niedużym pęczku pietruszki, koperku, mięty i bazylii
    2 łyżeczki przyprawy: papryka mielona ostra, mielona kolendra i ulubione przyprawy ja wykorzystałam do sałatek (wymieszaj)
    2 ostre papryczki chili (świeża)
    1 łyżka soli
    2 główki czosnku
    3-4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos tkemali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą mirabelkę wsyp do garnka, dodaj wody i gotuj 40 minut. Ostudź. Przecedź przez sitko aby pozbyć się skóry i pestek. Powinien wyjść gęsty przecier. Pokrój na drobno zieleninę i czosnek. Do przecieru dodaj papryczkę chili i zagotuj przez 10 minut. Wyjmij tą papryczkę. Dodaj zieleninę, przyprawy i czosnek i gotuj do 5 minut, mieszaj aby się nie przypaliło. Przelej do pasteryzowanych słoików i w każdy słoik wlej po łyżeczce oleju. Zamknij słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować