Sos szpinakowo - owocowy

0 (0 ocen)

Sos świetnie komponuje się z rybami oraz jajkami. Smaczny dodatek do warzyw, a także na kanapki. Orientalna kompozycja smakowa, z lekko kwaskową nutą owocową. Polecam!

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego (450 g)
    4 ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki wiśni drylowanych z kompotu (osączone)
    1 średnie kwaśne jabłko (150 g)
    3 łyżki oliwy lub oleju
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    1 kopiasta łyżeczka curry
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    opcjonalnie – sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos szpinakowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos szpinakowo - owocowy 1. Szpinak rozmrozić na sitku, by dokładnie go osączyć.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek oraz wiśnie, wsypać curry i cynamon. Smaży 1 – 2 min, mieszając.
  • Sos szpinakowo - owocowy 2. Następnie dołożyć szpinak i smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
  • Sos szpinakowo - owocowy 3. Do duszonego szpinaku dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej pozbawione gniazd nasiennych i nieobrane ze skórki jabłko. Dołożyć jogurt i majonez. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i ewentualnie sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować