Sos staropolski z grzybów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny sos do potraw mięsa, gołąbków

  • 2 godz.

Składniki:

  • garść grzybów
    duża cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki śmietany
    szklanka rosołu
    sól,pieprz

Sos staropolski z grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby bardzo drobno szatkujemy(suszone trzeba wcześniej ugotować) , cebulę drobno siekamy.

    Na maśle podsmażamy cebulę gdy się zeszkli dodajemy grzyby naczynie przykrywamy stawiamy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszamy.

    Pod koniec duszenia gdy wyparuje większość sosu podsypujemy grzyby mąką zasmażamy aż straci smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy.

    Dodajemy przyprawy w umiarkowanych ilościach tuż przed podaniem dodajemy do sosu lekko spienioną śmietanę - już nie podgrzewamy.

Komentarze

Podobne przepisy