Sos spaghetti na zimę do słoików. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, cebulę i korzeń selera zetrzeć na tarce. Posolić garścią soli, odstawić na 4-5h.
Po tym czasie odcedzić wodę i gotować starte warzywa przez ok. 30min. aż do miękkości.
Gorące warzywa zmiksować na gładką masę.
Paprykę pokroić w paseczki, nać selera posiekać niezbyt drobno, na łyżce oleju podsmażyć aby warzywa nieco zmiękły (ale nie za dużo, bo w sosie mają być wyczuwalne).
Zmiksowaną cukinię połączyć z przecierami, cukrem, octem i resztą przypraw, zagotować.
Dodać paprykę i seler, ponownie zagotować.
Przełożyć do słoików, pasteryzować 10-12min.
Porady
Świetnie komponuje się z kurczakiem jak i mięsem mielonym.
Komentarze