Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

0 (0 ocen)

Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków,kaszy.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
    2 małe cebule lub jedna większa
    200g kurek
    200ml śmietanki słodkiej
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    sól, czarny pieprz, papryka w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 1. Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę.
    Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor.
  • Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 2. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę.
  • Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 3. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
    Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować