Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem

4.5 (169 ocen)

Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • 2-3 ugotowane udka
    1 l wody
    mała marchewka
    pół małej cebuli
    pół małej pietruszki
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    ok. 200ml śmietany
    3-4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka, zagotować, lekko osolić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa - marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
  • 2. Mięso obrać z kości, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z wywarem warzywnym. Doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem czarnym i ziołowym, solą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 3-4 minuty.
  • 3. Sos zagęścić mąką i śmietaną (śmietanę połączyć z mąką, dodać gorący wywar, wymieszać, wlać do sosu i zagotować na małym ogniu, mieszając - aż sos zgęstnieje).

Porady

Sos podawać z ziemniakami lub kaszą (gryczana, jęczmienna). Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Papryka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować