Sos śmietanowo-grzybowy

  • wyświetlono: 357 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sos ten pasuje zarówno do klasycznego obiadu z ziemniakami jak i do tradycyjnych polskich gołąbków.

img1570017599707

Składniki

350-400 g grzybów leśnych (podgrzybków lub prawdziwków), 2 średnie cebule.sól, pieprz, 150g kwaśnej śmietany, 600 ml wody, 2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sos śmietanowo-grzybowy

  • 1. grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Grzyby z cebulą podsmażamy przez 10 min na maśle, następnie dodajemy wode, sól i pieprz i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualne braki wody uzupełniamy. Smietanę hartujemy i dodajemy do sosu. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanego sosu nie musimy zagęszczać mąką, bo jest już wystarczająco gęsty. Nie dodajemy też żadnych innych przypraw, gdyż smak grzybów musi być wyrazisty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakigrzyby

Komentarze

Podobne przepisy

sos grzybowy

Dodane przez: Amelka101

Sos grzybowy z maślaków

Sos ze świeżych maślaków ,podawany...

Sos grzybowy

Dodane przez: bogusia82

Sos grzybowy

Sos grzybowy możemy wykorzystać...

Sos grzybowy

Dodane przez: Izabela77

Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy, który jest...

image-11km4qc

Dodane przez: tasty-and-fit

sos grzybowy

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

Sos Grzybowy

Dodane przez: PannaCotta

Sos Grzybowy

Tradycyjny sos to jest to. Nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE