Sos śmietanowo-grzybowy

5 (174 ocen)

Sos ten pasuje zarówno do klasycznego obiadu z ziemniakami jak i do tradycyjnych polskich gołąbków.

Składniki:

  • 350-400 g grzybów leśnych (podgrzybków lub prawdziwków), 2 średnie cebule.sól, pieprz, 150g kwaśnej śmietany, 600 ml wody, 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos śmietanowo-grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Grzyby z cebulą podsmażamy przez 10 min na maśle, następnie dodajemy wode, sól i pieprz i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Ewentualne braki wody uzupełniamy. Smietanę hartujemy i dodajemy do sosu. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanego sosu nie musimy zagęszczać mąką, bo jest już wystarczająco gęsty. Nie dodajemy też żadnych innych przypraw, gdyż smak grzybów musi być wyrazisty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować