Sos słodko - kwaśny z cukinią

4.46 (171 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Idealny dodatek do makaronu bądź placków ziemniaczanych.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg cukinii
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    ½ litra octu spirytusowego
    80 dag cukru
    1 litr koncentratu pomidorowego
    1 łyżka słodkiej papryki
    2 puszki kukurydzy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos słodko - kwaśny z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, solimy (1 łyżkę, zawsze potem możemy doprawić) i odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na noc).
  • 2. Ocet zagotowujemy z cukrem. Przygotowanym roztworem zalewamy odciśnięte warzywa i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz odcedzoną kukurydzę z puszki i gotujemy przez 10 minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Porady

Można również do sosu dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować