Idealny dodatek do makaronu bądź placków ziemniaczanych.
3 godz. 20 min
Składniki:
3 kg cukinii
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
½ litra octu spirytusowego
80 dag cukru
1 litr koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
2 puszki kukurydzy
Sól, pieprz
Sos słodko - kwaśny z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, solimy (1 łyżkę, zawsze potem możemy doprawić) i odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na noc).
2.Ocet zagotowujemy z cukrem. Przygotowanym roztworem zalewamy odciśnięte warzywa i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz odcedzoną kukurydzę z puszki i gotujemy przez 10 minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Porady
Można również do sosu dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
Komentarze